Szeret ő vagy szerető?

Kényes témához érkeztünk, ami érzésem szerint sok embernél „kiveri a biztosítékot”, de a téma napjaink fontos kérdésévé nőtte ki magát.

szereto.jpg

 

De gondolkodjunk csak el egy pillanatra, hogy mit is jelent számunka a fogalom, hogy szerető:

  • a „gonosz” harmadikat, aki szét akarja rombolni a családi „idillt”,
  • egy lehengerlő partnert, akivel csodálatos a szex,
  • egy olyan embert, akivel mindent meg lehet beszélni anélkül, hogy „felkapná a vizet”,
  • aki mellett olyannak érezhetjük magunkat, amilyenek amúgy nem vagyunk,
  • akivel csak boldogság van és soha nincs feszültség,
  • aki mindig szeret bennünket és elfogad olyannak, amilyenek vagyunk?

 

Sternberg szerint az ideális állapothoz, a beteljesült szerelemhez három „eszencia” közös meglétére van szükség: SZENVEDÉLYre, INTIMITÁSra és ELKÖTELEZETTSÉGre. Ha egy kapcsolatban mindhárom összetevő megvan, akkor kerülhet a pár az önfeledett boldogság állapotába.

De nézzük csak meg, mit is jelentenek ezek a fogalmak:

Szenvedély: a másik iránt érzett fizikai vonzerő, ami táptalajt biztosít a szexuális érdeklődésnek. Amikor úgy érzed magad a másik közelében, mintha mágnes lenne és húzna magához. Amikor megérzed az illatát, szédülni kezdesz és azon gondolkozol, hogy hol van a legközelebbi ágy.

Intimitás: a másik iránt érzett közelségi, kötődési igény. Amikor úgy érzed, hogy szeretsz a másik emberrel együtt lenni, mert jó vele, meg tudod vele osztani azokat a gondolataidat és érzéseidet is, amiket „féltve őrzött kincsként hordozol magadban”. Amiket „ciki” lenne bárkivel megosztani. De vele IGEN!

Elkötelezettség: amikor úgy döntünk, hogy azzal az illetővel szeretnénk együtt élni, vele szeretnénk házastársi vagy élettársi kapcsolatban lenni, tőle vállalnánk gyereket/gyerekeket.

Te, aki párkapcsolatban élsz és épp ezt a cikket olvasod, gondolkodj el kérlek egy pillanatra, hogy neked mindhárom komponens megvan a kapcsolatodban?!

S Te, akinek az életében van egy harmadik fél, melyik az a komponens, ami hiányzik a párkapcsolatodból és megkapod a harmadiktól?!

Párkapcsolatban élni komoly kihívást jelent, hisz ott vannak a dolgos és sok esetben szürke hétköznapok, amikor napról napra szinte ugyanaz történik az életben. Munka, gyereknevelés, munka, gyereknevelés…néha egy kis sport vagy találkozás a barátokkal, ha belefér. Állandó problémamegoldás arról, hogyan osszuk be a pénzünket, hogyan juthassunk jobb pozícióba munkahelyünkön, hogyan költözzünk albérletből saját lakásba, vagy akinek már van saját otthona, hogyan tartsa azt rendben és a gyerek is jó bölcsibe/oviba/suliba járjon.

Ezek bizony komoly döntések és ha eltérőek a pár nézőpontjai, sok esetben vitát és feszültséget okozhat a párkapcsolatban. Ilyenkor hajlamosak vagyunk elfelejteni azt a társat, akit megismertünk, akibe beleszerelmesedtünk és a fent említett komponensek is könnyen sérülhetnek. Hiszen ki szereti megosztani a gondolatait, az érzéseit, az ágyát egy “zsémbes” társsal, aki már úgy tűnik, hogy nem is szeret?

S ha ekkor „utunkba sodor a szél” egy olyan embert, akivel megtaláljuk az elveszett komponenseket, akkor hirtelen olyan könnyű lesz az élet és boldog. Bár nincsenek szürke hétköznapok, dehát legalább szeret ő, a szerető.  

           Ahogy az elején említettem a téma kényes, ennek ellenére a jövőben sokat boncolgatjuk még, hiszen sokakat érint. Addig is ha úgy érzed, hogy megrekedt a kapcsolatod, ha belépett egy harmadik fél az életetekbe a pároddal, vagy csak úgy érzed, hogy nem vagy boldog a párkapcsolatodban, keress bennünket bátran a Sunflower Pszichoműhelyben!

Kövess, keress, kommentálj, kapcsolódj!

Málik Petronella

A bejegyzés trackback címe:

https://sunflowerpszichomuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr3614212617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

SunFlower Pszichoműhely

2017. Februárban született meg a Sunflower Pszichoműhely ötlete abból a célból, hogy közelebb hozzuk a pszichológiát a laikus emberek számára. Igyekszünk könnyen érthető, aktuális témákat előhozni és körbejárni.

Friss topikok

süti beállítások módosítása