Vagyunk, akik vagyunk

Flow
Pszichológia
Nők
Emberek
Egymásért
A szakmáért

Időpont kérés:

sunflowerpszichomuhely@gmail.com

+36 (30) 445 0926

Írd meg hogy melyik témában kéred az időpontot:

  • Pár- és szexuálterápia
  • Krízis, elakadás, trauma feldolgozása
  • Karrier, életvezetési tanácsadás
  • Személyiségzavar

 

Pszichológus vs. bármilyen segítő hétköznapi kapcsolat:

Mi a különbség? Azaz hogyan segít a pszichológus, pszichoterapeuta?

Régen, amikor még nem foglalkoztam pszichológiával én magam sem tudtam, hogy vajon hogyan tud egy pszichológus segíteni? Miben más egy beszélgetés egy lélekszakértővel, mint bármelyik barátnőnkkel, bizalmasunkkal? 
Úgy gondolom – bár egyszerűnek tűnik ez a kérdés - valójában mégis érdemes egy kicsit elidőzni rajta.

A terápiás kapcsolat és egy mindennapi segítő kapcsolat közötti különbség általában a laikus emberek számára megfoghatatlan, így fontos megfogalmazni, hogy miben tér el a terápiás kapcsolat egy hétköznapi segítő kapcsolattól. 
Egy hétköznapi segítő kapcsolat megnyugtathat, kibeszéltethet, együttérezhet, szembesíthet, megerősíthet és tanácsot is adhat. A pszichoterapeuták pszichológiai tudása annyiban tér el a mindennapi, pszichológiai tudástól, hogy más rendezésben és más összefüggésben jelenik meg. A köznapitól csak kicsit eltérő tudás megszerzése és hatékony működése épp ezért sokkal nehezebb, mint egy új tudás megszerzése, mert a meglévő, implicit tudást kell átrendezni és tudatosítani.
A pszichoterápia „hatóanyaga” maga a terápiás kapcsolat. Mint ahogyan a pszichoszociális stresszorok (trauma) hat az agyműködésre és szerkezeti változásokat tud előidézni, úgy a pszichoterápia is alkalmas e szerkezeti változások létrehozásában, de pozitív hatással. 
Vizsgálatok kimutatták, hogy a pszichoterápia olyan átstrukturálódást tud előidézni az agyban, amelyek olyan területre is kiterjednek, ahova a gyógyszeres kezelés nem tud hatni. Hosszútávú jótékony hatásai bizonyítottak.

A terápiás kapcsolat célja, hogy javulás álljon be a páciens tüneteiben, személyiségében, életminőségében a magatartás és a pszichés működés révén. Ez egy személyes, intim kapcsolat, mely a beteg legfontosabb kapcsolatai közé emelkedik: egy ember úgy lesz fontos, hogy a páceins életéhez közvetlen köze lenne. Ezt a különleges bizalmi kapcsolatot tovább fokozza a belevetített hit és elvárás.

Ez a kapcsolat egyúttal egy professzionális kapcsolat is, melynek célja a páciens kapcsolati zavarainak javítása. Önkéntes alapon működik, nemcsak formailag, hanem belső igény szerint is mindkét fél részéről. Erőszakkal nem hozható létre és nem tartható fenn. Fontos jellemzője még, hogy kapcsolati összeillésre van szükség terapeuta és páciens között és csak folyamatában érthető meg.

A terápiás cél csak részben közvetíti az orvoslásban megszokott célkitűzéseket (betegségből való felgyógyulás, tünetek kezelése, enyhülése, megszüntetése). A pszichoterápia célja ennél sokkal komplexebb: a körülírható tünetek oldásán kívül a cél a személyiségműködés változása, s e változás megjelenése a kapcsolatokban és az életvezetésben is. Miután a tünetoldó, gyógyító hatás mellett személyiséget fejlesztő hatásuk is van, így kilógnak a hagyományosan vett orvosi és egészségügyi keretrendszerből.

Ha úgy érzed professzionális segítségre lenne szükséged, keress bátran a Pszichoműhelyben!
Kövess, lájkolj, kommentelj, kapcsolódj!

A bejegyzés trackback címe:

https://sunflowerpszichomuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr3714126461

SunFlower Pszichoműhely

2017. Februárban született meg a Sunflower Pszichoműhely ötlete abból a célból, hogy közelebb hozzuk a pszichológiát a laikus emberek számára. Igyekszünk könnyen érthető, aktuális témákat előhozni és körbejárni.

Friss topikok

süti beállítások módosítása