„Látlak, és ezáltal hozlak létre”.

Dél-Afrikában a zuluk „szia” helyett azt mondják „sawubona”


Sawubona: „Látlak, és ezáltal hozlak létre”. 


Tartalmas és varázslatos köszöntés ez, melyben annyi minden visszacseng: 
Vajon milyennek látsz engem?
És milyennek látod önmagad? 
Mit érzel? 
Milyennek érzed magad? 
Milyennek érzed a jelenlegi életed? 
Mi az, ami igazán meghatároz téged? 
Itt és most, mi az, ami IGAZÁN számít neked?

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

Megpróbálsz válaszolni a fenti kérdésekre? Ugye, nem is olyan könnyű.
Sokszor nem mutatod meg az igazi arcodat, leplezed érzelmeidet, összeszorított fogakkal lépegetsz előre az életben – vagy csak toporogsz egy helyben. A lényeg sokszor csak annyi: nehogy mások észrevegyék, mennyire szenvedsz legbelül. Mosolyogni próbálsz, hogy elfedd a fájdalmad.

És ezzel NEM VAGY EGYEDÜL. Egy nem is olyan régi kutatásból megtudhattuk, hogy az emberek több mint egyharmada (!) hajlamos arra, hogy önmagát hibáztassa rossz érzései miatt. Ezért sokszor minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megpróbáljuk elnyomni vagy palástolni gyengeségeinket.

Pedig: a depresszió LÉTEZIK. És a depresszió sajnos nagyon gyakori. 
1990-2013 között hazánkban 50%-kal nőtt a depresszió gyakorisága, így ez a betegség vezető egészségügyi problémává lépett elő. Becslések szerint 2020-ra a második leggyakoribb betegségként kell majd számon tartanunk világszinten, közvetlenül a szív- és érrendszeri problémák után.

A depresszió egyik legszomorúbb következménye az öngyilkossági kísérlet vagy a befejezett öngyilkosság. Legtöbbször a reménytelenség érzése vezérli a kétségbeesett tetteket – a befejezett öngyilkosságok hátterében pedig 90%-ban hangulatzavarok állnak. 
Hazánk európai szinten 2. helyen áll öngyilkosságok tekintetében. Világviszonylatban pedig, 2010-ben többen haltak meg öngyilkosságban, mint ahányan gyilkosság, háború és természeti katasztrófa áldozatai lettek. 
El tudod képzelni, milyen jelentős számok ezek?
És még mindig azt gondolod, hogy az a legjobb megoldás, ha palástolod vagy elfojtod érzéseidet?

Mit tehetsz a depresszió ellen?

  •  Együtt kell működnöd és segítséget kell kérned, ha neked vagy családtagjaidnak szüksége van rá. Keress professzionális szakembert, segítő szervezeteket!
  • Nagyon fontos, hogy vedd komolyan a kérdést: egyáltalán nem biztos, hogy a horoszkóp és a jósnő ebben az esetben is a legmegfelelőbb, segítő kezet nyújtja.
  • Ne félj a „stigmától”. Nem attól leszel beteg, hogy szakemberhez fordulsz! A valódi veszélyt az jelenti, ha nem kérsz időben segítséget.
  • Az emberi kapcsolatok döntő jelentőséggel bírnak az öngyilkossági gondolatokkal küzdők számára. A segítség és támogatás felajánlása életmentő lehet.

Hová fordulhatsz, ha depressziós vagy?
Mindenképpen keress fel szakembert – a SunFLOWer Pszichoműhely is segíthet.


Ha krízishelyzetben vagy, hívd az ingyenes 116-123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot!

A fenti írást Susan David TED előadása inspirálta: The gift and power of emotional courage - ne hagyjátok ki!
https://www.ted.com/…/susan_david_the_gift_and_power_of_emo…

Sugi Szilvia Kató-Nagy

A bejegyzés trackback címe:

https://sunflowerpszichomuhely.blog.hu/api/trackback/id/tr4414236791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

SunFlower Pszichoműhely

2017. Februárban született meg a Sunflower Pszichoműhely ötlete abból a célból, hogy közelebb hozzuk a pszichológiát a laikus emberek számára. Igyekszünk könnyen érthető, aktuális témákat előhozni és körbejárni.

Friss topikok

süti beállítások módosítása